Brukenthal
. . . . . . .
ro | de
CAUTĂ  
.
SIBIU/HERMANNSTADT, ROMANIA
.
.
Galeria de Artă Europeană Biblioteca Brukenthal Galeria de Artă Românească Muzeul de Artă Contemporană Muzeul de Istorie Muzeul de Istorie Naturală Muzeul de Istoria Farmaciei Muzeul de Vânătoare Sala cu Frescă Laboratoarele de Restaurare Magazinele muzeului
.
.

MUZEUL DE ISTORIE

. Casa Altemberger: Muzeul de Istorie
. Expoziţia de bază
. Lapidariul Antic
. Lapidariul Medieval
. Arme şi Armuri
. Camera armelor de foc
. Mişcarea Naţională a Românilor din Transilvania
. Evoluţia Comunităţilor Umane în Sudul Transilvaniei
. Sticla în Transilvania
. Bresle Sibiene
. Magistratul Sibiului
. Monede şi Medalii
. Tezaur
  .
. MUZEUL DE ISTORIE "CASA ALTEMBERGER"
Adresa:
Str. Mitropoliei, Nr. 2
Tel: (+40) 269 218143
.
 
.
. .

MUZEUL DE ISTORIE "CASA ALTEMBERGER"

SECTORUL: LAPIDARIUL ANTIC

.    
.

Segmentul expoziţiei permanente dedicat lapidariului antic conţine exclusiv exponate din piatră, produse în perioada romană şi databile în secolele II-III e. n.
Prima sală este dedicată monumentelor onorifice (statui, fragmente de statui şi inscripţii), pe când în cea de a doua sală sunt prezentate monumente votive (altare, statui, socluri, coloane şi reliefuri de mici dimensiuni).
Remarcabilă este statuia din marmură reprezentând-o pe zeiţa Hekate, amplasată în centrul sălii. De asemenea este prezentată o selecţie de lucrări ilustrând elemente arhitectonice (baze de coloane şi capiteluri), în cea de a treia sală aflându-se monumentele funerare sau elemente ale acestora.
Cea de a patra sală este în întregime dedicată cultului zeului Mithras, prezentând statui, altare, piese votive în relief, variate inscripţii, păstrate integral sau fragmente ale acestora. Numărul şi diversitatea acestora, ca şi caracteristicile spaţiului expoziţional au permis materializarea reconstituirii unui templu, denumit mithraeum, dedicat acestui zeu.
În ultima sală sunt expuse monumente dedicate cultului zeului Jupiter: o statuie acefală a zeului Jupiter Tronans (tipul Verospi), o placă şi altare votive alături de elemente arhitectonice.

 
.

IMAGINI DIN SECTORUL LAPIDARIUL ANTIC (click pentru a mari)

 
. . . .
.