Brukenthal
. . . . . . .
ro | de
CAUTĂ  
.
SIBIU/HERMANNSTADT, ROMANIA
.
.
Galeria de Artă Europeană Biblioteca Brukenthal Galeria de Artă Românească Muzeul de Artă Contemporană Muzeul de Istorie Muzeul de Istorie Naturală Muzeul de Istoria Farmaciei Muzeul de Vânătoare Sala cu Frescă Laboratoarele de Restaurare Magazinele muzeului
.
.

ARTA EUROPEANĂ

. Palatul Brukenthal
. Galeriile de Artă
. Subsol
. Parter
. Lapidariu Transilvănean
. Cabinetul de Cartografie
. Cabinetul de Stampe şi Desene
. Etajul I
. Etajul II
  .
. PALATUL BRUKENTHAL
Adresa:
Piaţa Mare, Nr. 4 - 5, Sibiu
Tel: (+40) 269 211699
      (+40) 369 101 780
Fax: (+40) 269 211545
 
.
. .

PALATUL BRUKENTHAL - PARTER

LAPIDARIU TRANSILVĂNEAN

.

Colecţia de piese sculpturale transilvănene medievale şi moderne timpurii din piatră a fost constituită treptat, începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea. Ea cuprinde piese databile în secolele XIII-XIX. În decursul secolului al XIX-lea, dar şi în secolul al XX-lea, numărul acestora a crescut continuu, mai ales prin achiziţii şi donaţii. Marea majoritate a pieselor provine însă din Sibiu, ca rezultat al permanentelor transformări de natură edilitară, survenite cu precădere în cursul ultimelor două secole.
Expoziţia permanentă intitulată Sculptura transilvăneană în piatră din secolele XIII-XIX cuprinde exponate structurate pe mai multe categorii. Criteriul cronologic şi ordinul arhitectonic primează, dar au fost avute în vedere şi materialele din care au fost realizate piesele sau anumite particularităţi de natură stilistică. În cadrul expoziţiei pot fi regăsite piese ale unor elemente arhitectonice, statui, blazoane, inscripţii de construcţie, monumente sau elemente ale unor ansambluri funerare, reliefuri decorative. Remarcabile sunt exponatele realizate din alabastru (blazoane şi alte reliefuri decorative), o statuie alegorică din calcar, reprezentând Luxuria şi piesele considerate în sec. XIX drept antichităţi romane.
Alexandru Sonoc

 
 
 

IMAGINI DIN EXPOZIŢIE(click pentru a mari)

. . .
.